Core Values

Home » Magazine » Interior Design » Core Values

Core Values

A perfectly edited townhouse for a family for four
Photography by Amy Barkow

After living over a decade in this townhouse, a couple decided to go for an interior makeover to make more space for their two children.  So they called on architects at Barker Freeman Design Office to reconfigure their three-storey living space.

Included in the makeover project was a plan to convert a basement-level storage unit into a family room by adding a staircase at the end of an existing hallway to connect the two spaces together.

LATEST T8 P1 V127 HF BFDO Archietct 1

See through doors separates the home office while keeping the spaces open for natural light.

LATEST T8 P2 V127 HF BFDO Archietct 2

A wood clad ceiling demarcates the kitchen within an open plan layout which houses the living and dining spaces.

LATEST T8 P3 V127 HF BFDO Archietct 3

The family den features built in storage and deep blue walls as private zones in the house.

LATEST T8 P6 V127 HF BFDO Archietct 6

The family den is cosy for lounging and playtime with the children.

From the get go, the entry sequence was reworked to create a slate-tiled mud room that could contain coats, shoes, backpacks, and sports equipment for the family of four.

As the confines of a town house are dark and narrow, the running credo is to open up the spaces to let in more light. The strategy for the living spaces was to remove partitions and open up the kitchen to the living and dining rooms. A raised wood-clad ceiling separates the kitchen apart from the adjacent spaces. The creation of the mudroom allowed for a small office to be tucked into a corner of the dining room.

A steel and glass partition creates a sound barrier while letting in light. Steel also wraps the structural column and appears again in the dining-room light fixture as well as in the form of a shelf above the kitchen counter.

The private spaces of the apartment are organized along a long wall painted a deep blue-gray. A new bath was added off the master bedroom, with both finished in shades of light blue and gray.

The kids’ bathroom features another steel and glass enclosure, this time for the tub and shower, which is set between a black tile floor and ceiling. The kid’s bedroom at the end of the hall is painted in tones of lilac and gray with a large corner window seat.

Downstairs, the family room features a large sectional and built-in shelving for movie watching plus areas for laundry and storage.

LATEST T8 P4 V127 HF BFDO Archietct 4

Bold blue walls indicates private zones ahead leading to bedrooms and bathrooms.

Crisp white walls and light timber flooring brightens the narrow and dark stairwell considerably.

LATEST T8 P5 V127 HF BFDO Archietct 5
LATEST T8 P7 V127 HF BFDO Archietct 7

In the bedrooms, window ledges are painted crisp white to brighten up the corner.

LATEST T8 P8 V127 HF BFDO Archietct 8_

The children bathroom features a steel and glass enclosure to keep water out from the tub and shower.

LATEST T8 P9 V127 HF BFDO Archietct 9

The shower in the master bathroom is clad in wall to wall gray and blue tiles.

SOURCE

BFDO Architects, www.barkerfreeman.com