LOFTY AMBITIONS

An uninspired box reinvented into a vibrant cityscape
PHOTOGRAPHY BY: Bruce Damonte.

MAGAZINE T82 P1_V125 HF Studio Vara 1

Amplified with voluminous height, this two-level loft was reimagined as a composition of planes.  To complement the concrete canvass, waxed European white oak and gallery white walls are added for warmth.

MAGAZINE T82 P2_V125 HF Studio Vara 2

The downstairs guest bedroom features a moveable wall of hanging panels that can be hidden away, allowing the living room to seamlessly double in size.

MAGAZINE T82 P3_V125 HF Studio Vara 3

A vibrant Stark carpet, furniture and art adds spot of color to the natural material palette in the open plan livings space.

MAGAZINE T82 P4_V125 HF Studio Vara 4

The kitchen is a compact composition of white lacquer casework and opens to harbor views over an oversized island.

MAGAZINE T82 P5_V125 HF Studio Vara 5

A dining nook overlooks the expansive Bay views and furnished with custom pieces which includes a handsome steel and oak dining table and upholstered bench.

MAGAZINE T82 P6_V125 HF Studio Vara 6

The master bathroom features back-lit steel mirrors, travertine slab floors, shower walls and vanities made from wire-brushed, waxed oak.

MAGAZINE T82 P7_V125 HF Studio Vara 7

Glass balustrades allows maximum daylight to permeate through the upper floor landing.

MAGAZINE T82 P8_V125 HF Studio Vara 8

A peek into the master bedroom on the second level. Just outside, the den is simply furnished with custom wall units for storage and display.

Transforming a spec apartment into a personalized, lived in space, perfectly fitted to the owner's needs and personality is no mean feat; yet it is one that interior design team Studio VARA achieved with flair for their latest residential project in San Francisco.

Offering spectacular Bay Bridge views, this two-level loft was an uninspired white box chopped up into many small rooms. Having worked with the owners on another home in the Carmel Valley, the designers lead the remodel with two goals in mind. The first is to create a warm and vibrant space filled with character that celebrates the view. The other is to craft the loft into a more varied living spaces to include two bedroom suites for overnight guests. Areas for easy mixing and mingling were as equally essential as reading nooks and spaces for quiet retreat.

To accomplish these goals, Studio VARA tore down walls, removed obtrusive arches, and peeled back drywalls to expose concrete. With everything pared down to the essentials, the team reimagined the space as a composition of planes and volumes in warm materials: concrete, wire-brushed and waxed European white oak, gunmetal gray panels and gallery white walls. These planes intersect in the living room, creating a fulcrum from which the apartment expands out.

The owner's gravitation toward masculine aesthetics sparked a neutral color palette; embellishing the loft with a rich material mix with a contemporary inflection. Sinuous sculptures in organic forms, vibrant rugs, custom cabinets and light fixtures enhance the apartment's architectural backdrop, as well as objet d'art from the owner's collection.

The kitchen, a compact composition of white lacquer casework opens to harbor views over an oversized island. A slender blackened steel stair of white oak treads and a frameless glass guardrail replaces the heavy original, and serves as a focal point for the room. The adjacent guest bedroom features a moveable wall of hanging panels that can be hidden away, allowing the living room to seamlessly double in size.

The master bathroom features backlit steel mirrors, travertine slab floors, shower walls and vanities made from wire-brushed, waxed oak. Overlooking the living room, a loft features casework that separates a large dressing area from the media room.

Using a vibrant Stark carpet purchased by the owners before construction started, furniture and art were selected to complement the natural material palette. Unique pieces include a custom steel and oak dining table and an upholstered bench.

The result is a uniquely urban and elevated ensemble. And in this case, neutral is never boring.

SOURCE

Studio VARA, www.studiovara.com