NO DOORS REQUIRED

A small apartment transformed into a free-flowing home that preserves privacy without the need for doors.

Photography By: Valentín Hincú.

MAGAZINE T64P1_v124 HF Goko 1

The main living space in the flat for lounging and welcoming guests.

MAGAZINE T64P2_v124 HF Goko 2

A view from the bedroom where the bathroom intersects and leads to the kitchen.

MAGAZINE T64P3_v124 HF Goko 3

Light and bright, the kitchen is blessed from natural light , streamlined in design and features generous concealed storage.

MAGAZINE T64P4_v124 HF Goko 4

A small work space overlooking a tiny balcony enjoys natural light.

MAGAZINE T64P5_v124 HF Goko 5

The hallway which is the spine of the "U Shape" hosting the closet, bathroom, toilet and leads to the bedroom.

MAGAZINE T64P6_v124 HF Goko 6

Wallspace artfully decorated in the owners' artwork collection gives the home vibrant spots of colour against the white color scheme.

MAGAZINE T64P7_v124 HF Goko 7

Every small inch counts in the bedroom. A wall niche doubles as storage and hides lighting.

MAGAZINE T64P8_v124 HF Goko 8

The common toilet adjacent to the entrance of the flat.

"An architect's work is not measured in square metres but rather in solutions." Shigeru Ban famously proclaimed. This flat is an apt reiteration of the pritzker prize-winning Japanese architect known for his innovative work with cardboards.

At only 50 m2 in floor area, the owner of this flat seeks to have the small space as her refuge, work area and a place to welcome friends. The residence is located at the heart of the Ciutat Vella district just meters away from the former Born market, in one of Barcelona's most fashionable neighbourhood. As far as the owner was concerned, SPACE is the height of luxury.

The refurbishment proceeded at the helm of design team at Goko Studio with a guiding principle to create various areas without establishing hierarchies, to prioritize the spaces' versatility and conserve the intimacy of certain areas such as the bedroom.

It was clear from the U-shaped floor plan with that the home's outline had a huge potential. The possibility of a single free-flowing and light space with no need for physical partitions. The bends of the U inevitably reduced the sense of a 'single space' and endowed each sector with some privacy.

A system of consecutive interconnected spaces was implemented and the layout organized around a central area in which most daily activities take place. The interplay between these two juxtaposed ideas, a free-flowing space and the preservation of intimacy was resolved with the relocation of the bathroom.

The bathroom, shower and walk-in wardrobe as a single space, is hinged between the bedroom and toilet, resolves the interconnection between the social zone and the night-time zone, enabling the twofold function of the toilet (as a visitor's toilet and en-suite bathroom). The bend in one of the U's legs ensures the intimacy of the bedroom without the need for a door.

This functional layout makes it possible to walk through the shower-walk-in wardrobe in a circular fashion that provides a private route from the bedroom to the toilet.

And a glass door between the bedroom and the walk-in wardrobe which seals in the water vapor, means the bathroom benefits from the bedroom's natural light.

In order to obtain as large an interior space as possible, the kitchen was designed lineally and equipped with a lot of storage capacity of five meters in length; with two large gaps along the way: a horizontal countertop, sink and cooker.  A vertical storage pillar frames the window onto the interior courtyard. One of the kitchen cabinet doors provides access to a laundry room.

The use of color also contributes to setting the scene. The spatial unity was enhanced with wooden flooring.

The walls and ceiling constitute a white canvas backing for several pre-Columbian artifacts and works of art, which break up the rigidity of the home and provide the flat with personality.With the soul of the space revealed, this tiny responds to the aspirations of its inhabitant in the best way possible.

SOURCE

Goko Studio, gokostudio.com