THE SUITE LIFE

Supersizing the compact living environment

Photography by : N.D Photography


LATEST-T4P1_V122-HF-Elements-ID-IMG_218003

Open plan living at its best with a light neutral theme eleviates overall spatial experience and use of feature walls as demarcations of functional spaces.

LATEST-T4-P2_V122-HF-Elements-ID-2_IMG_218007

A drop ceiling aids in imbuing a cosy setting keeping lightings concealed and compact.

LATEST-T4-P3_V122-HF-Elements-ID-3_IMG_218042

A cosy yet functional dining spot marked by pendant lighting and casual bench seating housing storage beneath and more at the sides for storing purposes.

LATEST-T4-P4_V122-HF-Elements-ID-4_IMG_218049

The feature wall in the living space doubles up as concealed storage. A mixture of reflective and smooth surfaces aids in enlarging the overall space and interesting spatial dimensions.

LATEST-T4-P5_V122-HF-Elements-ID-5_IMG_218009

A bedroom for single living is fitted with storage beneath the raised platform for the bed. More storage on the walls as open shelves above a work space.

LATEST-T4-P6_V122-HF-Elements-ID-6_IMG_218019

The master bedroom adopts a more regal stand with plush textures and deeper colour tones.

LATEST-T4P7_V122-HF-Elements-ID-7_IMG_218031

Open cubby holes provide a playful storage option at the bed's foot - a space maximised.

The typical accommodation for an urbanite these days requires critical space management over a limited floor space.

The ParcLife Condominium in the Sembawang estate is an exercise of exceptional utilization of the apartment unit space making it one of the practical and sought after flat layouts in Singapore. The project layout spacious and tremendous balconies enable an intimate dining in the open skies within their own cozy and home surroundings.

Its three bedroom units spans from 980 to 1026 square feet at the largest. The team at Elements ID spear headed by Founder and Director Victor Ng and Interior Designer Estee Aw recently decorated its show unit, putting city living aspirations into reality in a tight space.

The challenge was to integrate ample storage without compromising on aesthetics. "Rooms sizes are smaller nowadays where each needs to fit a super single bed, storage and a decent work space," explains senior design consultant Estee. "The storage in the living and dining areas are also important. A TV console and feature wall incorporating storage is a popular design feature sought by developers to meet the market demands."

The apartment has been designed in a way that is functional and awe-inspiring in equal measure. It has a sensuousness derived from the material mix and the definite presence of nature through views and light.

There is an evident sense of luxury, not only in the space itself but in the selection of materials, how they are applied and how they interact. The walls are washed in a neutral hue to match the marble floors with the ocean blue as vibrant highlights, while the bedrooms evoke tranquility rather than plain function. Practical storage spaces are interspersed as pull out benches in the open plan living space, cabinets niches and concealed behind wall units which doubles up as statement design theatrics.

One of Elements ID signature of polished elegance through materiality is enhanced through the use of high shine surfaces draws the eyes up the walls and out, unimpeded, through the cohesive design scheme. Management of light is one of the key aspects of the experience of the apartment and the surrounding green landscape outside play out on the interiors to great effect. 

The project is evidence of the team's efforts for an exceptional and practical distribution of living spaces, a sound outcome through the use of luxurious textures and hardy materials to invoke warmth and cosiness throughout.

SOURCE Elements ID Consultants Pte Ltd, www.elementid.com.sg